Serc

Bezienswaardigheden en evenementen per kern

Bezienswaardigheden en evementen per kern

Alles over bezienswaardigheden en musea  in Woensdrecht leest u hieronder per kern. Gemeente Woensdrecht heeft daarnaast ook vele monumenten. De ideale  manier om deze monumenten te ontdekken is aan de hand van het routefolder met monumenten-en kunstroutes per kern.

U kunt de routes per fiets of wandelend volgen. Jaarlijks vinden er vele evenementen plaats in de gemeente Woensdrecht. Naast de populaire wielerevenementen , zijn er culturele evenementen waar u zich kunt vermaken. Een aantal druk bezochte evenementen zijn:

 

 • Paaswandeltocht
 • Lichtstoet
 • Lentefeesten
 • Putse Grensfeesten
 • Jaarmarkt Woensdrecht
 • Braderie en kermis in Huijbergen
 • Brabantse Wal wandeldag
 • TrekkerTrek
 • Wielerronde van Hoogerheide
 • Open monumentendag
 • Huijbergse Paarden Driedaagse
 • Jaarmarkt en Putse kermis
 • Sluitingsprijs Putte-Kapellen (wielrennen)
 • Kerstmarkt in vershillende kernen 
 • Vijf kerktorens wandeltocht

 

De gemeente  Woensdrecht kent een rijk verenigingsleven op het gebied van sport en cultuur

Hoogerheide/Woensdrecht

In de dorpen Hogerheide en Woensdrecht kunt u zich op tal van manieren ontspannen. De uitgestrekte bossen en polders lenen zich uitstekend voor een wandel-of fietstocht.

Bij Landgoed en Orangerie Mattemburgh combineert u een wandeling en versnapering in luxe omgeving.

In de gezellige kom van Hoogerheide kunt u naar hartenlust winkelen of gezellig happen en stappen  in één van de vele horecagelegenheden. Ook in natuurgebied Kortenhoef en bij het uitkijkpunt  in Woensdrecht en in de Noordpolder beleeft u de schitterende natuur

Huijbergen

Prachtige bossen, heidevelden en stuifduinen typeren dit dorp. De hoogteverschillen in het landschap zijn aanzienlijk. Heuvels en vlakke bosgebieden, bossen en weilanden wisselen elkaar af, waardoor deze kern een grote aantrekkingskracht uitoefent op de fietsende en wandelende inwoner en recreant.

De natuurgebieden Pilberg, Staartse Duinen, Staartse heide, Bremberg en Walse Duinen zijn vrij toegankelijk en zeer geschikt voor wandelrecreatie, in deze gebieden    zijn enkele fraaie routes uitgezet.

Een bezoekje waard is het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen, gevestigd  in het oude poortgebouw van het voormalige klooster Ste Marie. Het museum geeft een goed beeld van het leven van de broeders van de Wilhelmietenorde, die zich in 1278 in Hiuijbergen vestigden en het dorp tot ontwikkeling brachten. Daarnaast herbergt het museum een prachtige verzameling iconen.

Bezoek ook eens de molen Johanna, een gerestaureerde stenen bergmolen uit 1862. 

Voor het plattelandsgevoel kunt U de geitenboerderij met midi-camping bezoeken. De geitenkaaswinkel heeft lekkere producten , zoals ijsjes gemaakt van geitenmelk in het seizoen. 

Eén van de Brabantse Wal aspergetelers  heeft ook een boerderijwinkel. Hier en ook bij mini-campings in Huijbergen is de sfeer van het platteland te proeven. 

Landgoed de Vijverhoeve is een mooie plek voor conferenties en andere bijeenkomsten. Uiteraard heeft ook Huijbergen de nodige gezellige terrasjes en eetgelegenheden , waar u niets te kort komt

 Ossendrecht

Op de markt in Ossendrecht bevindt zich een , voor Nederland unieke kiosk van Britse makelij.  Deze kiosk vormt  regelmatig het middelpunt van ( muzikale) festiviteiten.  Rond de Markt zijn talrijke winkel- en horecavoorzieningen geconcentreerd. Op de steilrand van de Brabante Wal bezoekt u streekheem musuem Den Aanwas.  Wie hier binnenstapt waant zich in het Ossendrecht van rond 1900. U vindt er een authentieke stijlkamer. boerenkeuken en een expositie van oude ambachten. Hier kunt u kennismaken met prinses Pauline, het kleinste meisje dat ooit geleefd heeft en hierdoor ook wereldberoemd  geworden is. Zij staat dan ook in het Guiness Book of Records. De gemeente wil samen met inwoners en organisaties meer educatie en recreatie over Prinses Pauline aanbieden. Tevens vindt u hier ook de geschiedenis over Zr. Marie Adolphine , die in het jaar 2000 heilig is verklaard.

Diverse hotels en restaurants garanderen een aangenaam verblijf. Dat Ossendrechtenaren gastvrij zijn en van andere feesten houden  blijkt wel uit het feit dat deze kern meerdere jaren achtereen is uitgeroepen tot ´Roparunstad´. De Roparun is de grootste estafettemarathon van Europa en voert van Parijs naar Rotterdam. De jaarlijkse feestelijke doorkomst van de deelnemers in Ossendrecht is een bijzonder gezellige gebeurtenis.

De Volksabdij in Ossendrecht is een natuurpoort van de Brabantse Wal. Deze poort leidt u naar een natuurgebied, dat ook onderdeel is van Grenspark plus. Dit is een uitbreiding  van Grenspark De Zoom- Kalmthoutse Heide. De komende jaren wordt de natuur bij de poort mooier gemaakt en komen er diverse routes voor U bij. Voor natuur-en recreatieliefhebbers is Ossendrecht een klein paradijs. Fiets-en wandelroutes leiden u naar het polderlandschap, langs de Brabantse Wal en door de vele fraaie bossen. Terug in de dorpskern bieden gezellige terrasjes de gelegenheid om in een ontspannen sfeer van Brabantse gemoedelijkheid te genieten van een drankje.

Putte

Woensdrecht ligt op de grens met Belgë. Proef dezelfde Bourgondiische sfeer van Woensdrecht ook net over de grens. Het dynamische grensdorp Putte biedt zijn bezoekers een rijk winkelaanbod, dat elke zondag geopend is. De Putse kermis met jaarmarkt en de sluitingsprijs voor beroepswielrenners ( elk jaar medio oktober ) is bekend en geliefd tot ver buiten de regio. De Vlaamse invloeden laten zich duidelijk voelen in de vele horecagelegenheden en de gemoedelijke sfeer. 

Natuur in Putte

Vanuit het hart van grensdorp Putte bent u zo in het Moretusbos. Ontdek dit schitterende landgoed,aangelegd door jonker Moretus in de 18e eeuw. U voelt u vorstelijk als u bij het theehuisje ´ de Gloriëtte´ staat en uitkijkt op het kasteel Ravenshof, dat zich bevindt op Belgisch grondgebied.  Het Moretusbos/Ravenhof is gelegen op de grens van Putte en Putte-Stabroek ( België ).  Ook dit rijke stukje natuur is onderdeel van Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. In het koetshuis proeft u de gezelligheid en heerlijke gerechten. Vanaf het Moretusbos starten diverse wandel-en fietsroutes door Nederland en Belgë. Putte grenst aan de Belgische gemeenten Antwerpen,Stabroek, Kapellen en Kalmthout. Aan de oostzijde van Putte bevindt zich het Grenspark de Zoom/Kalmthoutse Heide. Dit 3.750 ha grote natuurpark, dat zowel op Nederlands als Belgisch grondgebied is gelegen, heeft een beschermende status. Het Moretusbos is ook een recreatieve poort van de Brabants Wal en het Grenspark plus van Grenspark De Zoom- Kalmthoutse Heide